solcreme guide

Sommerguide: din guide til solcreme

Her får du en komplet guide der hjælper dig med at vælge den rigtige solcreme til din hudtype og hvordan du bruger den korrekt. Udover Kræftens Bekæmpelses 3 råd om, at du skal huske skygge og solhat, er solcreme det 3. råd og en af de mest effektive måder at beskytte dig selv således at du kan slippe for og undgå solskoldning.

Hvilken faktor skal du vælge og hvor meget solcreme skal du bruge?

Det er meget vigtigt at benytte solfaktor uanset om du er under solen i Danmark eller det er en rejse sydpå du skal på. Anbefalingerne fra kræftens bekæmpelse lyder generelt på, at du i Danmark bør anvende en solfaktor 15. Hvis det er mere sydpå hvor solen generelt står lidt skarpere, bør du som minimum anvende en solfaktor 30 for at være maksimalt beskyttet for de kraftige uv-stråler når du rejser.

Solcreme inddeles generelt i, hvor mange procent de hjælper med at filtrere for solens uv-stråler. Nedenfor ser du forskellen på nogle af de forskellige typer solfaktor og hvor mange procent de filtrere solens stråler ved jævnlig påføring. 

  • Solfaktor 15 filtrerer ca. 93% af solens stråler og giver mellem beskyttelse til gylden/solbrun hud og er velegnet til den danske sommer som typisk har et uv indeks på 3-6.
  • Solfaktor 30 filtrerer ca. 97% af solens stråler og giver høj beskyttelse til lys hud og er velegnet i stærk sol, hvor uv-indekset når op mellem 7-8. 
  • Solfaktor 50 filtrerer ca. 98% af solens stråler og giver høj beskyttelse til meget lys hud og er velegnet i stærk som når uv-indekset når op mellem 7-8.

cancer.dk kan du læse mere om hvordan du bedst beskytter dig selv og dine nærmeste for solens stråler. For at opnå den beskyttelse som står beskrevet på din solcreme, bør en voksen ca. bruge 40 ml solcreme til at dække hele kroppen, hvor børn skal bruge ca. halvdelen. En god huskeregel er, at det cirka svarer til en håndfuld solcreme til din krop – det vil sige en barnehåndfuld til en barnekrop og en voksenhåndfuld til en voksenkrop. 

Er det sikkert at bruge sin solcreme fra sidste år?

Husk og tjek om det lugter som det skal, har skiftet farve eller om det skiller i konsistensen. Hvis det er tilfældet, er det et tegn på, at dit produkt er blevet for gammel og det betyder at du bør investere i en ny solcreme, for at få den optimale effekt fra solcremen. De fleste produkter findes der faktisk et lille symbol som indikerer hvor længe produktet kan holde sig efter åbning. Symbolet forestiller en lille krukke med et løftet låg og er efterfulgt af et tal og bogstavet M, som står for måneder:

12 M = 12 måneder holdbarhed efter åbning

24 M = 24 måneder holdbarhed efter åbning

Det er derfor en god ide at notere hvornår du åbner et produkt, så du altid kan holde øje med udløbsdatoen og du har mulighed for at tjekke om produktet er ved at være for gammelt. 

Altid vær forsigtig i solen

Selvom man måske tror at det er ganske harmløst at få en solforbrænding i ny og næ, er det faktisk ikke tilfældet. Jo flere forbrænder og jo mere uv-stråling din krop bliver udsat for igennem hele dit liv, jo større risiko er der faktisk også for, at du senere i livet kan udvikle hudkræft. For at passe på dig selv og dine nærmeste, er det vigtigt altid at holde alle informeret om vigtigheden af følgende:

  • Selvom du bruger solcreme er du stadig meget udsat at solens farlige stråler
  • Der findes ikke nogen produkter som beskytter 100% mod solens stråler 
  • Selvom nogle tror det, giver det desværre ikke dobbelt beskyttelse, hvis du påfører to lag solcreme lige i træk
  • Ingen solcreme er 100% vandfast, så husk altid at påføre flere gange dagligt – specielt når du bader
  • Selvom der er overskyet, er det ikke ensbetydende med at du ikke er udsat for solens stråler – de kan nemlig godt slippe igennem selvom der er overskyet

Nu hvor du er godt informeret om hvilken type solcreme der passer bedst til dig og din hud, er det på tide at gå på jagt efter den bedste solcreme til sommer. Hos Plusshop.dk finder du en masse forskellige varianter til både din krop og dit ansigt, som alle beskytter mod solens stråler og forebygger skader på din hud samt mindsker risikoen for at du udvikler hudkræft. Husk at oprette et medlemskab for at opnå nogle fantastiske rabatter på dine yndlings produkter. God sommer! 

Lignende Artikler