forårsklargøring af haven

8 råd til din forårsklargøring af haven

Nu kommer foråret for alvor snart snigende ind over Danmark og tiden er så småt ved at være inden til, at hive dine haveredskaber frem og få jord under neglene. Det er nemlig nu du skal til i gang med at lave den helt store forårsklargøring af haven, så du er sikret, at haven i april og maj står super skarpt og er klar til at foråret for alvor springer ud.

Der kan være rigeligt med opgaver at tage fat i når du skal klargøre haven. Det kan være, at du måske søger lidt råd til hvor og hvordan du skal starte havearbejdet, da der kan være meget at tage fat i, alt afhængig af størrelsen på din have. Det kan være alt fra at rydde op i bedene, luge ukrudt, beskæring af roser, flytning af planter og måske klipning af græsplænen for første gang i år. Derfor får du her vores bedste tips til klargøring og inspiration til haven, med 8 forslag til steder du kan starte havearbejdet i år.

Her får du en huskeliste med tips og tricks til hjælp af klargøring af haven og hvad du skal gøre for at komme godt fra start:

 • Gødskning af græsplæne
 • Flytning af roser
 • Fjernelse af mos i græsplænen
 • Beskæring af roser
 • Omplante og flytte planter
 • Slå græs
 • Luge ukrudtet
 • Så blomsterfrø og forspire planter

Udover ovenstående kan man også så småt begynde at tænke på at klargøre sin køkkenhave. Dog er det i det tidlige forår lige tidligt nok at gå i gang med at så frø og krydderurter. Derfor kan du tidligt på sæsonen sætte i gang med at klargøre din jord til dine grøntsagsfrø og krydderurter, ved at lægge kompost allerede nu. Dette hjælper nemlig med til at hæmme frøenes evne til at spire. Udover dette er det også vigtigt at kultivere jorden, hvilket kan være afgørende for at skabe en sund have på naturlig vis, som er klar til foråret og det lidt varmere vejr i sommermånederne.

Redskaberne til havearbejdet

Når det kommer til havearbejde, kræver det at man har det helt rigtige tilbehør til haven og det rigtige haveudstyr til rådighed, for at stå klar til fjernelse af ukrudt mellem fliser, oprydning i bedene, plante nye planter og flytte gamle planter. Ved at have de rette redskaber sørger du for at gøre det hele lidt nemmere for dig selv. Derfor bør du have de helt rigtige redskaber, alt afhængig af hvor meget og hvilket havearbejde du har, så du er klar til at gå i krig mod mos, ukrudt og det høje græs. Hvis du har en forholdsvis lille have eller blot få bede og måske kun en smule græsplæne og fliser, er der nogle helt standard haveredskaber du nok bør have for den bedste klargøring af haven.

Nogle af de haveredskaber kan være sådan noget som følgende:

 • planteskovl
 • fejekost
 • kultivator
 • grensaks
 • græsslåmaskine

Står du med den helt store have og et større arbejde forude, kan det være nødvendigt med lidt flere redskaber og maskiner. Dette kunne blandt andet være sådan noget som følgende:

 • ukrudtsfjerner 
 • højtryksrenser

Hvis du sørger for at have de rigtige haveredskaber klar, er du sikret dig en nemmere tilgang til havearbejdet uden alt for meget hårdt arbejde og slid. Hvis du er helt på bar bund kan du gøre det nemmere for dig selv at købe alle tingene det samme sted. Hos Plusshop.dk finder du faktisk et bredt udvalg af haveredskaber til en overkommelig pris hvis man opretter et abonnement til webshoppen  – så bliver det næsten ikke nemmere.

Havedag med børnene

Har du måske små børn derhjemme, kan det være svært at få tiden til at fokusere på haven samtidig med at der skal holdes øje med børnene. En effektiv løsning på dette kan være, at gøre det til en hyggelig dag for hele familien i haven. Det vil være oplagt at lade skabe mulighed for, at lade børnene hjælpe til med forårsklargøring af haven, eller beskæftige sig med noget hyggelig ude i haven samtidigt med at du får ordnet haven. Børnene vil med sikkerhed elske at komme ud i den friske luft og hjælpe til med havearbejdet og jord under neglene.

En god måde at holde de mindste aktiveret og fokuseret på ude i haven, kan være ved at give dem et noget havelegetøj, såsom et mini havesæt med haveredskaber til børn, som er perfekt til den lille hjælper i haven. Dette vil skabe sjov og flere timers underholdning, da noget så simpelt som en lille skovl, vandkande, rive og havesaks kan skabe leg og egner sig perfekt til de forskellige små gøremål i haven imens du får ordnet det du skal med fuld fokus.

Lignende Artikler