løb for nybegyndere

Kom i gang med at løbe: 10 tips til nybegynderen

Kom i gang med at løbe – det er aldrig for sent!

Lige nu er det perfekte tidspunkt. Vinteren er forbi, sommeren er her, og det er perfekt vejr til en dejlig løbetur.

Desværre er der mange nybegyndere inden for løb, som for ofte får overbelastningsskader, når de starter. Dog kan man med den rette viden og forberedelse forhindre, at det sker for dig. Her i indlægget giver vi dig 10 tips, der giver dig en stor chance for at få succes med et begynder løbeprogram.

Sådan kommer du i gang med løb – løb for begyndere

1. Sæt realistiske mål

Den mest almindelige fejl for begyndere i løb er, at nye løbere vil for meget, for hurtigt, når motivationen er i top. At starte for hårdt ud resulterer ofte i uhensigtsmæssige skader på knæ, ankler, skinneben og hælsener. Kroppen har det ikke godt af at gå fra slet ingen træning til at løbe hver dag. Vores første tip er derfor at tage det roligt og sætte dig kortsigtede mål, hvis du vil se en langsigtet fremtid med løb.

 2. Sæt farten ned

Udover at sætte et realistisk mål og løbeprogram, er det også vigtigt, at du kender dit tempo. Mange begyndere løber for hurtigt for at presse sig selv, men i stedet ender det i værste fald ud med skader, der forhindrer dig i at fortsætte løb på sigt.

For at holde styr på, hvor langt og hvor hurtigt du løber, er et smartwatch eller sportsure det bedste værktøj. Et smartwatch eller en aktivitetstracker er at foretrække, da det er super nemt at have rundt om håndleddet på en løbetur, samtidig med, at de har rigtig gode træningstilpassede indstillinger. Et smartwatch er også en måde at holde motivationen oppe på, du kan følge dine løberuter og sætte dig nye mål.

Du kan læse mere om fordelene ved et smartwatch lige her.

3. Tag gode løbesko på

Kom i gang med at løbe med de rigtige løbesko, der passer til din fod og din løbestil. Gode ​​løbesko reducerer belastningen ved at absorbere noget af stødet, når du træder i jorden.

Hos Bazta.com finder du et lækkert udvalg af løbesko til mænd og kvinder fra lækre mærker som Adidas, Nike eller Saucony.

4. Reducer risikoen for slid

Løb med hudafskrabninger eller vabler er umuligt og når de først er begyndt at komme, går der som regel lang tid før de heler og du skal derfor sætte din løbetræning på pause.

For at undgå skrammer og vabler på fødderne skal du selvfølgelig vælge et par løbesko i den rigtige størrelse. Men der er andre tricks, du kan bruge.

Et smart trick for at undgå slid er at bruge plastre mod vabler allerede inden du har fået dine vabler. Så før du binder dine sko og går ud at løbe, skal du vænne dig til at lappe dine fødder. Vabelplastre sidder godt fast på huden, hvilket er vigtigt, når du sveder. Plastrene har også en god tykkelse, der beskytter dine fødder mod vabler og hudafskrabninger.

Husk også at holde dine negle korte, så du ikke får indgroede negle, når de gnider op ad toppen af skoen. Derudover er det en god idé at bruge en fodcreme efter løbeturen, der reparerer huden igen og mindsker risikoen for hård hud. Scholl fodplejeprodukter er ideelle at bruge til at holde dine fødder i topform.

 5. Forebyg skader ved at styrke kroppen

Skader kan ofte opstå i led og sener, fordi musklerne ikke er trænet til at hjælpe med at støtte leddene og absorbere noget af stødet. Derfor er det en god idé at tilføje styrketræning til din træning eller opvarmning, så dine muskler bliver aktiveret og klar til at støtte de udsatte sener og led.

Du kan finde rigtig godt træningsudstyr til hjemmetræning hos Bazta.com, så du har alt det basale lige ved hånden derhjemme. Hvis du mangler inspiration til din hjemmetræning, kan du her læse mere om, hvordan du kommer i gang med enkel hverdagsmotion.

6. Løb på et godt underlag

Ligesom gode løbesko kan absorbere stød, kan underlaget du løber på også være med til at beskytte dine knæ og ankler. Løber du i naturen, kan du prøve at følge skovstier i stedet for asfalt. Når det er muligt at bruge løbebånd, kan du forsøge at sætte stigningen lidt op, så du ikke lander helt fladt.

7. Husk restitution

Det er sundt at træne og holde sig i form, men det er lige så vigtigt at holde pauser. Når du træner, bliver din krop i starten svagere, og derfor skal du huske et passende antal dage til restitution, så musklerne når at genopbygge.

Restitution betyder ikke bare at ligge på sofaen og spise chips. Kroppen har brug for at hvile og slappe af. Hvis du vil have mest muligt ud af din restitution, kan det være en god idé at spise sundt og varieret og sørge for at indtage gode næringsstoffer for maksimal muskelopbygning.

Tip!

Smoothie er en velsmagende og sund snack eller morgenmad, hvor du kan smide alle dine yndlingsfrugter, bær eller grøntsager i. Hos Bazta.com finder du et udvalg af fleksible og gode blendere, der kan give dig en nærende og hurtig snack i form af en frisk smoothie.

8. Varm op og stræk ud

For at undgå skader ved løb, er det vigtigt, at du varmer op, inden du begynder at løbe og strækker ud efter løb.

En træningsmåtte eller yogamåtte er perfekt til udstrækning. Yogamåtten giver dig en behagelig overflade med et stabilt greb under udstrækning og andre træningsøvelser.

9. Løb med den rigtige teknik

Kom i gang med at løbe med en KORREKT teknik!

Løb er mere end blot at sætte den ene fod foran den anden. Som nybegynder er det en god idé at tænke over, hvordan du bevæger dig, så du på sigt har helt styr på, hvordan du bedst løber for at være mest skånsom mod kroppen. Forkert teknik er ikke den største årsag til skader, men hvis du hurtigt vænner dig til at løbe med bedre form og teknik, har du større chance for at undgå skader i fremtiden. Husk blandt andet at lande blødt med knæene i jorden og at du strækker overkroppen mens du løber.

10. Løb hele året rundt

Mange begår den fejl at bygge en grundform hen over foråret og sommeren hvor de så i takt med det koldere vejr i efteråret så stopper med at løbe og falder tilbage til samme stand og form som før. Du bør cirka løbe 1-2 gange om ugen i efteråret og vinteren, inden du løber flere gange om ugen i foråret og sommeren for at opretholde den bedste og mest optimale form, så du kan give den fuld gas i de lunere måneder.

Kom i gang med at løbe nu

Hvis du er motiveret til at begynde at løbe, skal du ikke lede meget længere efter det vigtigste udstyr, du har brug for til formålet. Hos Bazta.com har de sko, udstyr og tilbehør til løb og ikke mindst udstyr til styrketræning, der kan være gode at supplere med.

Leder du samtidigt efter et komplet løbeprogram for nybegyndere, så følg dette link

Kom i gang med at løbe NU og held og lykke!

Lignende Artikler