god mundhygiejne

5 råd til god mundhygiejne – sunde tænder HELE livet

Hvad er god tandpleje og mundhygiejne?

Det starter allerede med vores første tænder som børn. Vores tænder bør holde hele livet, hvis bare man sørger for at vedligeholde dem på den rigtige måde helt fra start. Der er nemlig mere i det end blot god ånde og flotte hvide tænder. Det handler mest af alt også om vores fremtidige livskvalitet og helbred. Det er derfor rigtig vigtigt at du giver dine tænder al den kærlighed du kan igennem hele livet, så du undgår komplikationer og dyre tandlægeregninger senere i dit liv.

I denne artikel kan du læse mere om hvad god mundhygiejne er, hvad ulemperne kan være ved misligholdelse og hvor stor påvirkning det egentlig har på dit helbred med en gode tandplejevaner.

Hvad er en god mundhygiejne?

Overordnet set betyder en god mundhygiejne, at man regelmæssigt fjerner bakterier, også kaldet plak, fra sin mund og tænder. Din mund indeholder en masse forskellige typer af bakterier – både nogle som er gode for os, men også nogle som skaber dårlige forhold i munden og kan medføre flere forskellige tandsygdomme. De bakterier som skal fjernes er dem, som naturligvis er dårlige for os. Måden hvorpå man gør det, er selvfølgelig ved at sørge for dagligt at holde sin mund og tænder rene.

Hvordan ved jeg, om jeg har god mundhygiejne?

Det er super vigtigt at have en god mundhygiejne hvis man gerne vil undgå diverse tandsygdomme i munden. Hvis ikke du sørger for at vedligeholde en god mundsundhed, risikerer du at udvikle tandkødsbetændelse, huller i tænderne eller det der er værre. Dog har du ingen grund til frygt, hvis du kan nikke genkendende til disse 3 tegn på god mundhygiejne:

 • Dine tænder føles rene og glatte
 • Dit tandkød fremstår stramt og har en lyserød farve
 • Din mund føles sund og frisk til hverdag

Hvis du derimod oplever nogle af følgende komplikationer i munden, bør du dog være ekstra opmærksom på om du har en dårlig mundhygiejne:

 • Dannelse af tandsten og plak
 • Dit tandkød fremstår mørkerødt
 • Du oplever ømhed og blødning i munden
 • Du ofte har dårlig smag i munden eller dårlig ånde

Hvis du døjer med en eller flere af ovenstående punkter er det vigtigt at du prøver på at forbedre din mundhygiejne, så du undgår uønskede besøg hos tandlægen. Det betyder dog ikke, at det ikke er noget du selv kan forbedre hjemmefra, selvom du måske døjer med nogle af disse problemer. Så længe du bare gør hvad du kan for at skabe en god balance og en bedre mundhygiejne fremover, så burde du være på den sikre side.

Hvordan får jeg en god mundhygiejne?

Som beskrevet kræver det blot regelmæssig vedligeholdelse og fjernelse af skidt og bakterier fra tænderne dagligt til at bibeholde en god mundhygiejne. Nedenfor får du 5 råd som du kan tage til dig, hvis du gerne vil forbedre din mundhygiejne, eller blot for at tjekke om du allerede gør hvad det kræver.

1. God tandbørstning

Det aller vigtigste redskab er findes mod plak og bakterier på tænderne, er selvfølgelig en god tandbørste. Mange tror bare at de kan købe en hvilken som helst tandbørste og helst en med hårde børster, da men så skulle tro at de børstede ekstra godt til. Men faktisk er det lige netop det stik modsatte. En blød tandbørste viser sig faktisk at skabe de reneste og mest effektive resultater i og med at en blød børste forebygger slibe- og børsteskader på både dine tænder og dit tandkød. Hvis du gerne vil kunne være super grundig med tandbørstningen, kan en el tandbørste måske lige være noget for dig.

Med en el tandbørste sørger for for mere grundighed, da børstehovederne kører en del flere gange over tænderne end du nok ville gøre med en almindelig tandbørste. Derudover kan folk som har svært ved at ramme de inderste tænder grundet en høj brækrefleks nyde gavn af en el tandbørste, da den er nemmere at håndtere og få helt ind bagerst i munden. En tommelfingerregel for at huske tandbørstningen regelmæssigt, er. at du bør børste dine tænder 2 gange dagligt. Her er det nemt at huske hvis det er det første du gør når du står op og det sidste du gør inden du går i seng. 

Grundlæggende regler for god tandbørstning

 • Brug mindst 2 minutter på din tandbørstning
 • Børst forsiden af tænderne og fortsæt så derefter med begge siderne forrest
 • Børst bagsiden af alle tænderne
 • Børst tyggefladerne på dine kindtænder
 • Børst din tunges overflade

2. Rigtig tandpasta

En rigtig vigtig del af tandbørstningen er selvfølgelig også brugen af den rigtige tandpasta. Mange tandlæger anbefaler at din tandpasta skal indeholde fluor, da det er med til at forebygge udviklingen af huller i tænderne. Anbefalingen lyder på, at finde en tandpasta med et indhold af fluor på 1450ppm (parts per million), altså mængden af fluor i tandpastaen. Denne anbefaling gælder både hos voksne såvel som hos børn. Hos Bazta.com finder du et stort udvalg af tandpasta, hvor du kan gå på udkig efter en tandpasta efter dine behov. Udover fluor, finder du også tandpasta til forskellige problemer i munden. Du kan både finde tandpasta rettet mod misfarvninger, tandsten, tandkødsbetændelse eller sensitive tænder.

3. Tandtråd

Udover brugen af en god tandbørste og tandpasta, er en stor del af en god mundhygiejne også at rense mellem tænderne, hvor du ikke kan ramme med tandbørsten. Her kan nemlig ophobe sig både madrester og andre typer af bakterier. Her er et godt råd at anvende tandtråd, da det er en af de mest effektive måder at få renset mellemrummet mellem tænderne samt tandkødet på.

4. Regelmæssig tandlæge

Mange danskere døjer med tandlægeskræk, da de typisk forbinder et besøg ved tandlægen med smerter i tænder og mund, skræmmende lyde fra maskinerne de bruger og dyre regninger efterfølgende. Dog kan alt dette undgås ved faktisk at gå regelmæssigt til tandlægen. Ved at sørge for at du regelmæssigt får tjekket dine tænder og får en dybdegående pleje hos tandlægen, kan du på længere sigt undgå at der opstår komplikationer som medfører de netop skræmmende og smertefulde oplevelser samt store regninger som følge.

5. Stop rygning

Videnskaben udviser bred enighed i, at tobaksrygning er meget skadeligt for det generelle helbred hos et menneske, men faktisk er det også meget skadeligt for både munden og tændernes sundhed. Faktisk kan rygning forårsage kræft i mundhulen samt større risiko for at miste tænderne da de risikerer at rådne op. I og med at det er meget sundhedsskadeligt at ryge, risikerer du derudover også sådan noget som slemme misfarvninger af dine tænder, hvilket de fleste nok vil være meget kede af senere i livet. Derfor bør du droppe cigaretterne hvis du gerne vil sørge for sundere og renere tænder resten af livet.

Dårlige tænder er ikke for sjov

For nogle kan det ikke være en prioritet at tage sig af sine tænder, da man ikke er klar over de risici det kan medføre ikke at gøre det ordentligt. Det er dog vigtigt at du tænker på dine tandplejevaner som både sygdomsforebyggende og helbredsfremmende og noget du med sikkerhed vil takke dig selv for senere i livet. Det er vigtigt ikke at undervurdere vigtigheden i en god mundhygiejne, så du kan gå igennem livet uden tand- og tandkødsproblemer og adskillige besøg hos tandlægen. Start i dag med en forbedret og effektiv tandpleje derhjemme – god børstning!

Lignende Artikler